Äppeltur med äppelfika

När du går genom grindarna till Bergs Äppelgård i Hallstahammar upplever du det fruktigaste av Västmanland!

 

Var med om en guidning bland över 100 sorters fruktträd, bärbuskar och druvor. Njut av fågellivet, dofterna, de vackra träden och bäckravinen medan du får historien om Sveriges första kommersiella ekologiska äppelodling. Provsmaka äppelmust från våra unika sorter och du får tips och råd att ta med hem till egen trädgård eller kök.

Ta även med dig en flaska av favoritmusten hem!
Turen avrundas med en mysig äppelfika i lugn och ro i den härliga äppelgården. Barn och äldre är välkomna att gå tipspromenaden efter turen för att tävla om en flaska närodlad äppelmust! 
Bergs Äppelgårdsbutik är öppen där du kan välja mellan många sorter av vår äppelmust och andra drycker.

Varje söndag från och med den 28 maj till och med den 6 augusti klockan 15.30 går Äppelgårdens sommartur. Under den guidade turen får du möjlighet njuta av harmonin i den ekologiska, artrika och mycket natursköna odlingen som innehåller ca 6000 äppelträd, 2000 plommonträd, druvor och päronträd och annat spännande. Turen går till fots och med traktor och vagn. Du får du ta del av den unika Äppelgårdens fantastiska historia. Vad är det för skillnad på ekologisk fruktodling och konventionell? Hur påverkar lerjorden och det nordliga klimatet smaken på äpplet och musten? Hur påverkar vädret och skördetiden cidern? Vad är det för skillnad på klar och grumlig must och vilka typer av cider finns det?

Provsmakning av fyra särskilt utvalda, ofiltrerade, hantverksmässiga, sortrena äppelmuster av våra minst 90 äppelsorter. Den sort du gillar bäst får du ta med dig en flaska av hem.

Under turen får du tillfälle att se hur vi jobbar med våra träd och vi delar gärna med oss av lite tips och råd att ta med både till egen odling och till köket.

Turen avrundas med äppelfika med ett äppelbakverk från Skeppshandelns Stenugnsbageri i Köping och kaffe/te eller must i de vackra omgivningarna.

Detta ingår

  • Guidad tur i underbar miljö med intressant historia
  • Tips och råd om trädskötsel
  • Tips och råd om spännande bakverk och rätter man kan göra av frukten och musten
  • Traktortur
  • Provsmakning av 4 olika sorters ofiltrerad, hantverksmässig, ekologisk äppelmust
  • Din favoritmust i en 33 cl flaska/person. Värde 30 kronor flaskan
  • Äppelfika med äppelbakverk, kaffe/te eller must

När
Arrangeras på följande datum 2017 klockan 15.30- 16.10
Bergs Äppelgård stänger klockan 17.30 på söndagar
28 maj, 11 juni, 18 juni, 25 juni, 9 juli, 16 juli, 23 juli, 30 juli, 6 aug, 13 aug

Pris
280 kronor/vuxen
60 kronor/under 16 år (i sällskap med en betalande vuxen).

Övrigt
Tänk på att vi är ute i naturen! Kläder efter väder!
Du kan betala med swish, kontanter och kort
Har du barn finns en intressant frågerunda med naturnära och roliga frågor. Alla vinner ett pris!

Hitta till Bergs Äppelgård
Tag avfart 125 från E18 mot väg 252. Följ skyltning mot Surahammar och därefter första avtagsväg till vänster mot Norrby, Berg. Följ vägen i cirka 2 km. Sväng vänster mot Bergs kyrka mot Kolbäck och följ vägen. Efter ca 400 meter anländer du till Bergs äppelgård på vänster sida.