Bergs äppelgård

När du går genom grindarna till Bergs Äppelgård upplever du södra Europa men i Västmanland!

Här i Berg, Hallstahammar finns över 100 sorters fruktträd, bärbuskar och druvor i det som startade som Sveriges första kommersiella ekologiska äppelodling i början på 90-talet. Vi trivs i vår vilda och otämjda fruktträdgård där plommon, päron, druvor och äpplen växer i en härlig symbios med enorma mängder insekter. Insekterna föder i sin tur en massa spännande småfåglar. Sorterna är många och antalet är ringa av en del sorter men vi framhärdar att göra sortrena muster, helt utan tillsatser även om vi bara har ett fåtal träd av en specifik sort. Variationen är hisnande, spännande och inte minst överraskande. Kom och prova själva på en dryckesprovning!

Ca 6000 träd totalt, såväl gamla som nya. Stora delar av odlingen är fortfarande något vildvuxen och var det när vi tog över den 2016 och vi jobbar på att sakta men säkert beskära ner de träden som har vuxit sig höga och spretiga. Vi sätter även några rader med nya träd varje år för att föryngra odlingen och kunna byta ut de träden som har dött eller av annan anledning inte ger frukt längre. När vi planerar de nya raderna tittar vi på vilka sorter vi har som är ovanliga, fantastiska i smaken, lagrar bra och som vi vill få större skörd av. Förra året var det bland annat Piflora, Florina och Reglindis som planterades i tomma rader. 

På sensommaren börjar plockningen med plommonen, sen päronen och därefter äpplena. Päron och plommon säljer vi till viss del till restauranger och andra förädlare som exempelvis marmeladtillverkare men framförallt pressar vi och jäser perry och cider på. “Päroncider” som vi kallar det i Sverige heter perry på engelska, vilket vi också kallar det, delvis för att skilja det från alkoläsken.

All frukt plockas förhand och äpplena sorteras vid plockning som mustfrukt (industrifrukt) eller bordsfrukt. Bordsfrukten går till utvalda butiker som vill ha KRAV-äpplen av olika spännande sorter medan äpplena med lite skavanker i skalet, som skorv, blir must eller cider hos oss.

På bilden plockar vi två rader av äppelsorten Höstdesset, de högre träden i bakgrunden är päronträd.