Mer om hur det går till att musta sina äpplen

Mer ingående:

Skulle det inte passa att lämna på angivna tider- ring oss så löser vi det.

Det tar någon/några dagar för oss att musta en dags inlämning. Vi har även vår äppelodling att skörda så vi ber om förståelse om det dröjer mer än en dag.

Din must kommer vara märkt med den blankett du lämnade med dina äpplen och antal liter (pastöriserad) eller kg (färsk) must samt summan att betala.

Vill du ha färsk must att frysa eller jäsa får vi komma överens om ett hämtningsdatum.

Vill du ha färsk must så tar du med egna kärl att förvara den i. Lämna dessa i säckar eller på något samlat sätt bredvid din frukt. Märk även dessa!

Vi pressar, pastöriserar, kyler och förpackar din must i pouch så att du får allra bästa smakupplevelsen av dina äpplen!

Bag in boxen kyls inte på grund av att den då blöter ner kartongen.

Passa på att titta i den obemannade gårdsbutiken när du hämtar eller lämnar! Här finns spännande drycker av flera slag.

Vad kostar det? 
Rå, eller färsk, must – alltså en must som du förvarar i frysen i dunkar kostar 15 kr per kilo äpple att pressa. Vi väger frukten. Du tar med egna förpackningar till musten och vi fyller dessa efter pressning.

POUCH 3 liter: Pastöriserad must kostar 100kr/ 3liters pouch de första 30 litrarna. Därefter kostar varje pouch 85 kronor. Musten håller sig då i minst 1,5 år i rumstemperatur men behåller smaken bättre i mörk och sval förvaring.

BAG IN BOX 3 liter: Pastöriserad must kostar 100 kr/3liters bag in box oavsett hur många du beställer.

Hur går det till? 
Du får dina egna äpplen tillbaka. Vi krossar frukten, pressar den på must och hettar upp musten (pastöriserar) till 83 grader under precis så lång tid som det krävs för att det inte ska jäsa eller växa till bakterier, sedan kyler vi den för att bevara smaken och höja kvalitén på drycken OBS! Gäller endast pouch.

Råmust hälls upp på dina kärl. Frys dessa snarast då de annars börjar jäsa eller mögla.

Det blir mellan 50-70% must av äpplen. Det beror på mognad och sort. Oftast runt 30 liter av 50 kilo frukt.  Vi behöver minst 50 kg äpplen för att det ska funka i pressen. 

Hur håller musten sig? 
Hållbarheten på pastöriserad must är minst 1,5 år från pastöriseringsdatumet.

Vilka äpplen pressar vi? 
Vi tar emot alla sorters äpplen, även sommarfrukt, men det kräver att du som kund är aktiv i att bedöma mognad. 
Sommarfrukt som t. ex Transparent Blanche, Oranie och Astrakan blir fort väldigt mjölig och då går det inte att få ur någon vätska alls ur pressmassan. Man kan se mognaden på att kärnorna är bruna men det går utmärkt att pressa sommarfrukt innan full mognad. Dock kan väldigt omogen frukt ge pektinklumpar eller geléartad must. Pektinet reagerar med värmen och gör gelé av musten helt enkelt. Funkar inte så bra i pastören och kan bli svårt att få ur pouchen eller bag in boxen.
Det enklaste sättet att avgöra mognad på är att smaka på äpplet. Är det saftigt och krispigt? Då går det att pressa. Det går också att göra mognadstest med jod. Metoder finns att hitta på nätet. Skulle det vara insektsskador på äpplena så gör det inget för mustens skull, bara äpplet är fräscht för övrigt. 

Man kan använda musten till en massa spännande och goda drycker och maträtter!

Vill du göra egen glögg? 

Prova dig fram med glöggkryddor i varm must!

Vill du ha en kall drink? 

Isbitar och lite mynta blir väldigt gott i musten. Eller varför inte en jordgubbe och lite kolsyrat vatten?

Tycker du om att grilla eller laga annan mat? 

Äppelmust som marinad tillsammans med kryddor och olja ger fantastiskt mört kött. Långsambakad fläsksida i äppelmust är nästan oslagbart. 

Koka ihop äppelmusten och använd som smaksättning.

Gillar du bär/frukt te? 

Har du provat lägga lite kamomill eller bär i din varma must? Sååå gott!

Tycker du om att göra vin och vill prova göra cider?

Pressa din must och ta med hinkar eller andra kärl som går att försluta till oss så får du färsk must med dig hem. Jäser av sig själv eller med lite vanlig bakjäst. Vill man experimentera kan man prova vitvinsjäst, ciderjäst eller öljäst. Det tar mellan 6 veckor och 6 månader att göra en batch. I hink brukar det gå fort. Upp på flaska med lite tillsatt äppelmust och en aning jäst. Det blir underbara bubblor. Var försiktig bara så att det inte bubblar för mycket så att flaskan sprängs. Ett tips är att skaffa en refraktometer för att hålla koll på sockerhalten i musten. Då kan du även räkna ut alkoholhalten på ett ungefär.