Musta egna äpplen


Så här går det till att musta egna äpplen

Tack för att du tar hand om frukten i din trädgård!

Vi hjälper dig gärna att göra härlig dryck av den!

I korta drag:

 • En Ica-papperskasse väger ca 10 kg när den är full
 • Vi behöver minst 50 kg äpplen eller annan frukt/bär för att det ska fungera i pressen
 • Boka på formuläret nedan för att vi ska veta ungefär hur många vi behöver vara på plats för att ta hand om frukten som kommit in på bästa sätt. Det är bara för planeringens skull.  Det blir inte fullt.
 • Vi tar emot äpplen onsdagar och söndagar från och med den 21/8
 • Du får tillbaka dina egna äpplen som must i 3 liters poucher, en påse som står av sig själv, eller i en Bag in Box om inget annat överenskommes. Välj det du vill ha på beställningslappen du hittar i brevlådan vid avlämningsplatsen.
 • Du lämnar äpplena på anvisad plats i ett tält- Glöm inte fylla i lapp med kontaktuppgifter och vilken sorts behållare du vill ha. 
 • Bag on Box pastöriserad men inte kyld, 110 kr/3 liter oavsett hur många eller 
 • Pouch, pastöriserad och kyld, 100 kr/liter för de första 30 litrarna och därefter 85kr/liter. 
 • Du får ett sms när musten är klar att hämta
 • Mustningen kan Du betala med kontanter, kort eller swish. – Säg till när vi smsar om färdig must om du vill betala med kort eller kontant- allt du behöver för att betala med swish finns i tältet 
 • Vill du betala innan du hämtar är swishnumret 123-043 95 47
 • Vill du jäsa eller frysa din must? Då får du ta med egna kärl

Mer ingående:

Skulle det inte passa att lämna på angivna tider- ring oss så löser vi det.

Det tar någon/några dagar för oss att musta en dags inlämning. Vi har även vår äppelodling att skörda så vi ber om förståelse om det dröjer mer än en dag.

Din must kommer vara märkt med den blankett du lämnade med dina äpplen och antal liter (pastöriserad) eller kg (färsk) must samt summan att betala.1Vill du ha färsk must att frysa eller jäsa får vi komma överens om ett hämtningsdatum.

Vill du ha färsk must så tar du med egna kärl att förvara den i. Lämna dessa i säckar eller på något samlat sätt bredvid din frukt. Märk även dessa!

Vi pressar, pastöriserar, kyler och förpackar din must i pouch så att du får allra bästa smakupplevelsen av dina äpplen!

Bag in boxen kyls inte på grund av att den då blöter ner kartongen.

Passa på att titta i den obemannade gårdsbutiken när du hämtar eller lämnar! Här finns spännande drycker av flera slag.

Vad kostar det? 
Rå, eller färsk, must – alltså en must som du förvarar i frysen i dunkar kostar 12 kr per kilo äpple att pressa. Vi väger frukten. Du tar med egna förpackningar till musten och vi fyller dessa efter pressning.

POUCH 3 liter: Pastöriserad must kostar 100kr/ 3liters pouch de första 30 litrarna. Därefter kostar varje pouch 85 kronor. Musten håller sig då i minst 1,5 år i rumstemperatur men behåller smaken bättre i mörk och sval förvaring.

BAG IN BOX 3 liter: Pastöriserad must kostar 110 kr/3liters bag in box oavsett hur många du beställer.

Hur går det till? 
Du får dina egna äpplen tillbaka. Vi krossar frukten, pressar den på must och hettar upp musten (pastöriserar) till 83 grader under precis så lång tid som det krävs för att det inte ska jäsa eller växa till bakterier, sedan kyler vi den för att bevara smaken och höja kvalitén på drycken OBS! Gäller endast pouch.

Råmust hälls upp på dina kärl. Frys dessa snarast då de annars börjar jäsa eller mögla.

Det blir mellan 50-70% must av äpplen. Det beror på mognad och sort. Oftast runt 30 liter av 50 kilo frukt.  Vi behöver minst 50 kg äpplen för att det ska funka i pressen. 

Hur håller musten sig? 
Hållbarheten på pastöriserad must är minst 1,5 år från pastöriseringsdatumet.

Vilka äpplen pressar vi? 
Vi tar emot alla sorters äpplen, även sommarfrukt, men det kräver att du som kund är aktiv i att bedöma mognad. 
Sommarfrukt som t. ex Transparent Blanche, Oranie och Astrakan blir fort väldigt mjölig och då går det inte att få ur någon vätska alls ur pressmassan. Man kan se mognaden på att kärnorna är bruna men det går utmärkt att pressa sommarfrukt innan full mognad. Dock kan väldigt omogen frukt ge pektinklumpar eller geléartad must. Pektinet reagerar med värmen och gör gelé av musten helt enkelt. Funkar inte så bra i pastören och kan bli svårt att få ur pouchen eller bag in boxen.
Det enklaste sättet att avgöra mognad på är att smaka på äpplet. Är det saftigt och krispigt? Då går det att pressa. Det går också att göra mognadstest med jod. Metoder finns att hitta på nätet. Skulle det vara insektsskador på äpplena så gör det inget för mustens skull, bara äpplet är fräscht för övrigt. 

VÄLKOMNA!

Vägbeskrivning finns på hemsidan.

Ta inte åkervägen!!

När du bokat får du ett bekräftelsemail. 

VÄLKOMNA!