Musteri/Cideri

Musteri och Cideri

2015 föddes Köpings Musteri. Meningen var att vi skulle göra något av gårdens lilla areal, utöka förädlingsgraden och jobba mer hemifrån istället för att alltid komma hem trötta och utarbetade från ett annat jobb för att då börja sköta det vi egentligen brinner för. 

Vi har gott om befintliga byggnader på gården och musteriet fick ta plats i en av dem. Det som en gång var gårdens stall, där arbetshästarna som användes för att bruka jorden stod är idag buteljeringen, cidertillverkningen och etiketteringen.

I det gamla kalvstallet är musteriet inrymt och vi trängs bland maskiner, tankar och äpplen när det är full rusch under skördesäsongen. På andra sidan gårdsplanen hittar man gårdens vagnslider, där vagnarna till arbetshästarna stod parkerade. Nu hittar man gårdens butik, must och ciderbar och provningslokalen där! 

Från grunden

 

 

Vi vill ta vara på den svenska råvaran och i synnerhet på äpplet som är en sådan fantastisk, mytomspunnen frukt tillskriven förunderliga egenskaper. Vi är så glada åt det ökande intresset att ta vara på den egna trädgårdens frukt och mustar gärna dina äpplen och ser till att du får dem med dig hem i drickbar form. Antingen pastöriserade i bag in box eller som färskmust som du kan jäsa eller stoppa i frysen.

Av äpplen gör vi mestadels sortren must, alltså att vi inte blandar äpplena eller musten utan buteljerar dem varje sort var för sig. Vårt sortiment innehåller ett mycket brett utbud av sorten must. Somlig must blandas också, till exempel under märket Forest & Orchard där bär och frukt blandas i noga utprovade recept. Typiskt för oss är att vi inte blandar socker, vatten eller andra tillsatser i musten.

Torr cider med smak av en plats

Vi jäser också must till hantverkscider. Både engelska cidersorter och svenska äpplen får mogna antingen på fat eller på tank och en del tillåts bilda den karaktäristiska mjölksyran som man kan känna i exempelvis viss engelsk cider. Här jobbar vi med både med vildjäsning och kommersiell jäst och låter den alltid jäsa ut helt vilket ger en dryck med mycket lågt restsocker – en mycket torr dryck med mycket syra. Vissa är mer bubbliga än andra, vill man ha mer bubblor rekommenderar vi att man dricker den rumstempererad. Även äpplets smaker gör sig bättre över 10 grader säger många av våra engelska mentorer inom cidertillverkning. Cider hos oss är en hantverksvara: den innehåller enbart must på äpple och ibland tillsammans med andra frukter och bär. Inget vatten. Inget socker. Precis som med musten!