Våra äppelsorter


Rasgärde Äppelgård


När vi beslutat oss för att plantera äpplen i större mängd på våra ägor stod vi inför ett svårt val. Vilken av alla de hundratals äppelsorter som finns skulle vi välja .Eftersom vi ska ha dem till bl.a. must och cider ville vi ha sorter som hade både olika smaker, syrahalter De ska bli färdiga tidigt , mellan och sent.

I vår nyplanterade odling har vi satt:  
Två engelska cidersorter; Dabinett och Yarlington Mill

Utöver det har vi satt svenska sorter där ympriset kommer från Julita och genbanken där:
Till exempel; Röd Höstkalvill, Fagerö (Som är Västmanlands landskapsäpple) Signe Tillisch, Råby Rubin och Filippa.

Vi har också sorter från Finland som Gerby Kanel, Veniöun, Pekka, Tzarens Skjöld från Estland. 


Bergs Äppelgård

Det här är en mycket bred selektion av äpplen. Sveriges första ekologiska äppelgård är en försöksodling med mängder av sorter från östra sidan av Östersjön samt från olika plantstationer över världen Här har vi hundratalet sorter bland annat de vanligaste sorterna Amorosa, Karin Schneider, Discovery men också ovanliga sorter som Relinda, Reanda, Ledsenu, Konfetnaja och Rigas Rosor. En del gamla sorter som Åkerö, Rubin och Rödluvan växer också där.  

För att kunna skapa en dryckesmeny med äppelmust krävs att spännvidden i smakerna är bred. Det kan vi erbjuda och vi kommer fortsätta utveckla det koncepetet!  Alla drycker av våra egen frukt bär terroiren från Västra Mälardalen. Mineralrikt och komplext. Kom och smaka!
© 2019 Köpings Musteri AB — Webbplats All Inclusive™ från Weblicious