Musta egna äpplen

Tack för att du vill använda frukten i din trädgård! Vi hjälper dig göra en härlig dryck av den.

 

2019: I år är det mycket frukt på en del träd men andra tar igen sig efter förra årets intensiva skörd. Som vanligt gäller att använda ren och frisk frukt till must.

 

När kan jag lämna frukten och hämta musten?  
Vi har två alternativ:  
Alternativ 1: Du lämnar din frukt antingen dagen innan eller på din bokade tid. Vi pressar, pastöriserar, kyler och boxar din must. Du hämtar den antingen samma kväll eller dagen därpå.  
Alternativ 2: Du kommer med din frukt på din bokade tid och är med när vi pressar, pastöriserar och kyler. Du boxar din must själv, vi visar såklart hur man gör!  

 

Det finns fika att köpa i butiken medan ni väntar.  

 

Våra bokningsbara pressdagar och tider kan du se HÄR på hemsidan.  Du kan alltid lämna frukten i pappkassar eller andra kärl (helst inte stora, tunga kärl för våra ryggars skull) på anvisad plats dagen innan.  Du kan om du vill hämta musten dagen efter pressning på överenskommen tid. Du betalar med kontanter, kort eller swish.  

 

Vad kostar det?
Rå, eller färsk, must - alltså en must som du förvarar i frysen i dunkar kostar 10 kr per kilo äpple att pressa. Vi väger frukten. Du tar med egna förpackningar till musten och Du fyller själv dina kärl efter pressning.

 

Pastöriserad must kostar 100kr/ 3liters bag in box de första 30 litrarna. Därefter kostar varje bag in box 85 kronor. Musten håller sig då i minst 1,5 år i rumstemperatur men behåller smaken bättre i mörk och sval förvaring.

 

Hur går det till?
Du får dina egna äpplen tillbaka. Vi krossar frukten, pressar den på must och hettar upp musten (pastöriserar) till 83 grader under precis så lång tid som det krävs för att det inte ska jäsa eller växa till bakterier, sedan kyler vi den för att bevara smaken och höja kvalitén på drycken.

 

Det blir mellan 60-70% must av äpplen. Alltså ca 30 liter av 50 kilo frukt.  Vi behöver minst 50 kg äpplen för att det ska funka i pressen. Uppåt finns inga gränser men ring om du har mer än 100 kilo så vi får specialboka en längre tid.  

 

Hur håller musten sig?
Hållbarheten på pastöriserad must är minst 1,5 år från pastöriseringsdatumet.

 

Vilka äpplen pressar vi?
Vi tar emot alla sorters äpplen, även sommarfrukt, men det kräver att du som kund är aktiv i att bedöma mognad.
Sommarfrukt som t. ex Transparent Blanche, Oranie och Astrakan blir fort väldigt mjölig och då går det inte att få ur någon vätska ur pressmassan. Man kan se mognaden på att kärnorna är bruna men det går utmärkt att pressa sommarfrukt innan full mognad.
Det enklaste sättet att avgöra mognad på är att smaka på äpplet. Är det saftigt och krispigt? Då går det att pressa. Det går också att göra mognadstest med jod. Metoder finns att hitta på nätet.

 

Obs! En bokning i vårt bokningssystem på hemsidan avser upp till 100 kg färska äpplen. Har du mer än 100 kg vänligen kontakta oss på telefon för att boka en specialanpassad tid.

© 2019 Köpings Musteri AB — Webbplats All Inclusive™ från Weblicious
20 år eller äldre?

Vår webbplats visar information om alkoholhaltiga drycker. För att fortsätta måste du vara 20 år eller äldre.