Våra cidrar

Våra cidrar

Vi har valt att göra cider på ett ursprungligt sätt. Den rena fruktmusten får jäsa antingen med vildjäst eller med en kommersiell jäst om vi säker en särskild smak. Vår cider är en helt utjäst, torr alkoholhaltig cider. Den får jäsa upp igen efter buteljering i en så kallad Pétillant naturel eller Pét nat till vardags. Då bildas en liten rest i form av en bottensats i  flaskan. Det är helt naturligt och antingen häller man upp cidern försiktigt lutad i ett glas, allt på en gång för att lämna bottensatsen i flaskan eller så njuter man av den extra smak som bottensatsen ger. Vi lagrar vår cider på ståltank på importerade ekfat eller på fat av svensk ek. Faten av svensk ek kommer från Tunnbyggarmästaren Johan Thorslund. De olika faten ger drycken helt olika karaktär. Must och cider gör av svenska frukter och bär. För oss är det viktigt att vi tar tillvara de särskilda egenskaper som just de råvarorna har på grund av antalet soltimmar och vårt klimat. Det är okcså viktigt att den svenska råvaruproduktionen blir mer diversiefierad och bidrar till bättre miljö och större självförsörjningsgrad. Kom och prova på en ciderprovning! Låt dig väl smaka av våra helt naturligt torra drycker. Det går att beställa de flesta av våra drycker på Systembolaget. Du kan göra en privatimport på en blandad låda, en hel låda av en särkilt cider eller så kan du beställa de sorter vi har i beställningssortimentet till ditt närmaste Systembolag.

Viola Katarina cider

Viola Katarina – A Hommage to Frankness

5% alk. KRAVcertifierad.  Har fått sitt namn efter en älskad släkting med en underbar känsla för rättframhet. En dryck som gör sin råvara rättvisa. 

Plommon, äpple och jordgubbe- Alla visar sig lika ärligt i den här blanddrycken. Naturjäst på hela urkärnade plommon, blandad med äppelcider och jordgubbsmust. Pet nat eller Pétillant Naturel om man så vill. Färdigjäst i flaskan alltså. Fruktig, frisk smak med liten sötma. Inslag av äpplen, jordgubbar, citrus och plommon. Serveras 8-10 grader som sällskapsdryck. Vill du har strävare smak? Låt den bli några grader varmare. Finns att få från Systembolaget som privatimport i renbestånd låda om 20 st eller i blandlåda med 5 cidrar, 4st av var sort. Finns också på Systembolaget i Köping.  

Karl August Cider

Karl August – ekfatslagrad cider

7,5% alk. Ekfatslagrad cider på urvattnade romfat. Pet nat  eller Pétillant Naturel, flaskjäst alltså med små naturliga bubblor.

Torr hantverkscider gjord på blandade äpplen som mognat på ekfat. Mjuk mjölksyrajäsning har gett en lätt doft och smak. Doftar mjukt, viss karamell och äpple. Smakar lite fat, stark start med mjukare avslut. Avslutande skaltoner. 
Bra till mat.

Selma Katarina Cider

Selma Katarina – cider med en skvätt jordgubb

7% alk. Pet nat  eller Pétillant Naturel, flaskjäst alltså med små naturliga bubblor.

Torr cider jäst med avslutande skvätt jordgubbe och aronia, en fruktig cider med hög syra och ingen uppenbar sötma. Doftar av röda bär. Lätt i smaken till en början med en ökande munkänsla och textur av skaltoner som kliver fram. Avslutande tydlig jordgubbe och lång eftersmak. Bubblig.
Passar bäst som mingeldryck, drink

Folke Hjalmar cider

Folke Hjalmar- The Terminator 

5,7% alk. Pet nat  eller Pétillant Naturel, flaskjäst alltså med små naturliga bubblor.

En helt torr och härligt rund cider. Kryddad med svensk humle. Döpt efter efter en sedan länge avliden släkting som hade ett lukrativt företag  inom skadedjursbekämpning. På den tiden rörde det sig främst om vägglöss. Han blev allmänt känd som “Luskungen” Folke Hjalmar är sitt namn till trots helt vegansk precis som alla sina kompisar i cidervärlden på Köpings Musteri. Vi använder inga animaliska klarningsmedel. Folke har en fruktig smak med inslag av gröna äpplen, limeskal, klöverblommor och färska örter. Serveras vid 8-12 grader som sällskapsdryck eller till ljust kött, kitt eller vitmögelost. Finns att få från Systembolaget som privatimport i renbestånd låda om 20 st eller i blandlåda med 5 cidrar, 4st av var sort. Finns också på Systembolaget i Köping.  

Rolf Torsten cider
Erik Lennart Cider

Rolf Torsten – One Happy Sh*t 

7,7% alk. Pet nat, fatlagrad i romfat av ek.Naturligt torr, utjäst och underbart rund och frisk. 

Rolf har fått sitt namn efter en älskad släkting som med sitt livsbejakande sätt att leva inte bara övervinner de omöjliga hindren i sitt eget liv utan “smittar” oss andra att tro att allt är möjligt.  Prova gärna den här cidern som med sin karaktär av solmogna gula äpplen, fat, mandel och röda bär gör sig väldigt bra som sällskapsdryck eller till lättare rätter.  Serveras vid 10-14 grader. Finns att få från Systembolaget som privatimport i renbestånd låda om 20 st eller i blandlåda med 5 cidrar, 4st av var sort. 

Erik Lennart – The Wrestler

8% alk. Pet nat med små naturliga bubblor. Naturligt torr. Vitvinskaraktär med krusbärstoner

Cider med mjölksyrajäsning. Doftar krusbär med antydan om ett lite sötare vitt vin. Till smaken hittar man gröna smaker som gräs och blad. Skaltoner och toner av mjölksyrajäsning går ihop med ett fruktigt, äppligt, avslut. Ganska bubblig
Bra till mat

Carl William Cider
Perry Cider

Carl William – Breathe and enjoy 

8% alk. Pet nat .Äpple med 2% hallonmust. Naturligt torr, utjäst och underbart rund och frisk. 

Carl William har till skillnad från sina syskon inte fått sitt namn av släktingar utan fått inspireras av Carl Wilhelm Scheele som hittade och namngav syret. Han verkade i Köping och så klart är han värd att uppmärksammas. Carl William är alkoholstark men mycket lättdrucken och den härliga tonen av hallon, som även ger en lätt rosa färg, ger en karaktär av sötma även om cidern är helt utjäst. Den har något högre sockerhalt än sina syskon. En härlig cider till minglet, fördrinken eller desserten. 

Perry – cider jäst på päron

5,5% alk. Pet nat. Perry är det engelska namnet på en cider som man har jäst på päron.

Doftar mjukt päron, mycket fruktigt och vegetativt. Fin päronsmak i början, avslutande volatil syra. Gör sig bra om den får luftas lite vid upphällning. Lång, fin eftersmak. Mjuka fina bubblor.