Workshop -Tom Oliver från Olivers Cider & Perry

Program för Ciderworkshop med Tom Oliver på

Köpings Musteri

Dag 1, 24 mars kl 10.00-15.30 Introduktion och grundläggande information om cidertillverkning och föreläsning om vildjäsning. Workshop, diskussion. Catrin Heikefelt från Eldrimner, nationellt resurscentrum för mathantverk, deltar och berättar kort om deras verksamhet och vad de kan erbjuda för småskaliga producenter.

Den 24/3 kl 18.30- 21.00 Mingelmiddag med cider-  must och äppelspritprovning under Tom Olivers ledning 680 kronor
Presentation av Svenska Dryckesakademiens tema för 2018 ”Dryck av äpple” 18.30-21.00 den 24 mars Skeppshandelns Stenugnsbageri, Köping

Dag 2, 25 mars kl 10.00-15.30 Fristående fortsättning och föreläsning om olika tillverkningsmetoder. Workshop, analys jäsningsfel och diskussion. Sigrid Gertsen-Schibbye från Lallemand berättar om jäst och mjölksyrabakterier.

Plats Köpings Musteri, Norra Rasgärde 1, Köping

Begränsat antal platser!

 

Prisalternativ:
Föreläsning/workshop 1 av 2 dagar 910 kr
Föreläsning/workshop 2 dagar 1690 kr
1 föreläsning/workshopdag med middag och provning (den 24/3) 1250 kr
2 föreläsnings/workshopsdagar med middag och provning (den 24/3) 2000 kr
Obs begränsat antal platser

I varje workshopdag ingår två fika och en lunch
Provningen innehåller minst fem cidrar och fem andra äppeldrycker
Middagen är kallskuren och anpassad till drycken
Vill man boka in sig endast på provning och middag med ciderprat av Tom Oliver kostar den 680 kronor
Alla priser ink moms

 

Tips på hotell i Köping
http://www.gilletkoping.se
http://www.lillastation.se
http://www.hotelscheele.se
http://www.bishopsarms.com/Koping_(Hotel_Bishops_Arms)

Sista anmälningsdag måndag den 5 mars till lena[@]kopingsmusteri.se

Presentation Tom Oliver:

Tom Oliver tillverkar sin cider på familjegården i Ocle Pychard, Hereford Shire, Storbritannien. Han har sålt sin cider sedan 1999 och innan dess lärde han sig konsten att göra cider från lokala Hereford Shire cidermakare Roger French och Ted Jones. Tom beskriver sitt sätt att göra cider ett ”minsta möjliga påverkan” där man tar tillvara kraften av naturlig jäsning av musten som kommer från gamla cideräppel- och päronodlingar. Han använder inget svavel innan jäsning. Blandningen är nyckeln till den fina kvalitén i hans färdiga cider och perry. Oliver’s gör många olika stilar av cider så som pétillant-naturel, stilla cider, flaskjäst cider(Champagnemetoden) och keeving. Oliver’s Cider and Perry gör endast cider av lokal frukt som härbärgerar den fina terroiren av Hereford Shire.

Nyligen har Tom blivit involverad i ett samarbete med andra cidermakare så som Ryan Burk, cidermakare på Angry Orchard i USA bryggare som Garrett Oliver på Brooklyn Bryggeri och Jonny Mills på Mills Bryggeri för att producera banbrytande öl och vassa cidrar tillsammans.

Nu är Tom på väg till USA för att fira släppet av ”Understood in Motion 3” ett resultat av ett samarbete runt torr cider med Ryan Burke och Angry Orchard. Därefter direkt till ANXO, en Cider och Pintxo bar i Washington DC för att fira resultatet av ett annat samarbete ”Ocle Pychard”, en torr cider som Tom tagit fram tillsammans med Greg Johnson som är cidermakare på ANXO.

Innan Tom kommer till oss på Köpings Musteri är han bokad att hålla en rad föreläsningar i ämnet ”Vildjäsning” på Cider Con 2018 i Baltimore och på Penn State Univeristy. USA

 

Oliver’s Cider & Perry har vunnit många utmärkelser mer om dessa här nedan:

Varmt Välkomna önskar Köpings Musteri

Tom explains in his presentation that “We have won many awards over the years”

Below you’ll find OLIVER’S CIDER & PERRY Selected Awards

2017: At the International Open Cider and Perry Competition at The Royal Three Counties Show, Malvern hosted by The Three Counties Agricultural Society:

First for Bottle Conditioned Perry

First for Medium Perry

Best in Herefordshire

at The International Cider and Perry Competition, Hereford Cider Museum

First for In Bottle Fermented Perry

First in Sweet Cider

First in Single Varietal Cider

2016:

at The International Cider and Perry Competition, Hereford Cider Museum

First for In Bottle Fermented Cider

At the International Open Cider and Perry Competition at The Royal Three Counties Show, Malvern hosted by The Three Counties Agricultural Society:

First for Bottle Conditioned Cider

First for Bottle Conditioned Perry

2015:

The Royal Bath and West Society Lifetime Achievement Gold medal

At The Great Lakes Cider and Perry Competition, MI

Gold for Gold Rush

At the International Open Cider and Perry Competition at The Royal Three Counties Show, Malvern hosted by The Three Counties Agricultural Society:

First for Sweet Perry

Bottle Conditioned Cider

Bottle Conditioned Perry

Best in Show

Best in Herefordshire

2014:

at CAMRA National Awards at Reading “GOLD” for Draught Perry

at The International Cider and Perry Competition, Hereford Cider Museum

First for Dry Perry

First for Medium Perry

First for Sweet Perry

First for Single Varietal Perry

at The Royal Three Counties Show International Cider & Perry Competition

Best In Show (At the Hop, a hopped Cider)

Best In County (Herefordshire)

First in Innovation (At the Hop)

First for Dry Perry

First for Bottle Conditioned Perry

First for Bottle Conditioned Cider

2013:

CAMRA “Pomona” Award

CAMRA “25 Year Campaigner ” Award

At The Great Lakes Cider and Perry Competition, MI, USA

Gold for Gold Rush

at The International Cider and Perry Competition, Hereford Cider Museum

The Champion Master Cidermaker’s Cup

First for Medium Perry

2011:

Flavours of Herefordshire “Outstanding Achievement” award

2010:

Flavours of Herefordshire “Cider and Perry Producer of the Year”

2009:

At the International Open Cider and Perry Competition at The Three Counties Show, Malvern hosted by The Three Counties Agricultural Society:

Best In Show Cup (Vintage Cider)

Best In County

First for Medium/Sweet Cider (Vintage Medium)

First for Bottle Conditioned/fermented Cider or Perry (Herefordshire Cider)

At The Royal Bath and West Show

Arthur Davies Cup for Best Cider (as presented to the retail trade)

First for Bottle Fermented/Conditioned Cider (Herefordshire Cider)

First for Bottled Cider (Vintage Cider)

2004:

The Arthur Davies Perpetual Cup

for Best Cider (or Perry) at The Royal Bath and West Show 2004 for 2 bottles of perry (as presented to the retail trade)