Agda Marianne
7,5% alc. Pet nat. Buteljerad 2021. En helt sagolik cider med fruktighet, mognad och fyllighet. Torr, matchar lagrad ost, kittost, peccorino, kraftigare rätter och är en härlig aperitif.
7,5% alc. Pet nat. Buteljerad 2021. En helt sagolik cider med fruktighet, mognad och fyllighet. Torr, matchar lagrad ost, kittost, peccorino, kraftigare rätter och är en härlig aperitif.
6% alc. Methode Traditionell. Buteljerad 2024. En torr, frisk och tanninrik cider av engelska cideräpplen (från Sverige) och Angold från Bergs Äppelgård. Smak av citrus. Passar underbart bra till blåmögelost. Låt lufta en kort stund. Servera inte för sval.
8% alk. Pet nat med små naturliga bubblor. Naturligt torr. Vitvinskaraktär med krusbärstoner Cider med mjölksyrajäsning. Doftar krusbär med antydan om ett lite sötare vitt vin. Till smaken hittar man gröna smaker som gräs och blad. Skaltoner och toner av mjölksyrajäsning går ihop med ett fruktigt, äppligt, avslut. Ganska bubblig Bra till mat
7,5% alk. Ekfatslagrad cider på urvattnade romfat. Pet nat eller Pétillant Naturel, flaskjäst alltså med små naturliga bubblor. Torr hantverkscider gjord på blandade äpplen som mognat på ekfat. Mjuk mjölksyrajäsning har gett en lätt doft och smak. Doftar mjukt, viss karamell och äpple. Smakar lite fat, stark start med mjukare avslut. Avslutande skaltoner. Bra till mat.
5,5% alk. Pet nat. KRAV. Perry är det engelska namnet på en cider som man har jäst på päron. Buteljerad 2021. Mogen och balanserad. Doftar mjukt päron, mycket fruktigt och vegetativt. Fin päronsmak i början, avslutande volatil syra. Gör sig bra om den får luftas lite vid upphällning. Lång, fin eftersmak. Mjuka fina bubblor.
5,5% alc. Methode traditionell. Buteljerad 2024. Cider av äpplet Stina. Naturligt torr, utjäst och underbart rund och frisk. Stina är blommig, fruktig med smak av gula äpplen. En äppelcava med massor av bubbel. Kyl liggande och öppna försiktigt. Smakar mycket bra till Peccorino eller vitmögelostar
Ofiltrerad must gjord på äpplet Aroma från Skåne och svarta vinbäret Innat från Åsmon i Ångermanland. Doftar svartvinbärsbuske, blad och bär. En rik men samtidigt ganska dov svartvinbärs doft. Inledande äpplig, bra balans mellan bär och äpple, tydligt äpple på mitten och avslutande tydlig vinbärssyra samt viss strävhet. Lång eftersmak.
Sortren, ofiltrerad must på äpplen från Skåne. Doftar smultron. Rund, mjuk smak av röda bär och solmogna äpplen. Liten avslutande strävhet. Frisk must utan uppenbar utstickande syra men heller inte överväldigande sötma.
Ofiltrerad must gjord på äpplet Ingrid Marie från Mälardalen och Lingon från Uppland. Oväntad doft – rik, röd doft. Doftar mycket blommigt, liknande viol. Till smaken – inledande mjuk äppelsmak tar snart över och hänger kvar i eftersmaken. Smakar osötade lingon, inte alls som doften indikerar. Avslutande strävhet.
Must på äpplet Saga och lingon, kryddad med pors. Doftar mjukt fruktigt och kryddigt av tydlig pors. Mjuk och rund med toner av lingon som sticker fram genom porsen. Tydlig pors som bidrar med tydlig beska, lite strävhet och lång smak samt eftersmak. Lingonen sticker in på mitten och ger kropp åt beskan från porsen.
Sortren, ofiltrerad must på äpplen från vår egen odling Bergs Äppelgård. Mycket mild doft av äpple. Mjukt äpplig smak med inledande, kort sötma som följs upp av tydliga skal och kärntoner. Mycket textur och strävhet som ger en ganska lång eftersmak tillsammans med en tydligt äpplig syra.
Sortren, ofiltrerad must på äpplen från Skåne. Doftar löv och bark, snarare än fruktigt. Smakar desto fruktigare. Tydliga äppeltoner liknande kol och vanilj ger en sirapskänsla på musten. Frisk i smaken men ingen tydlig äppelsyra.
Ofiltrerad must gjord på äpplet Belle de Boskoop från Skåne och jordgubbar från Värpeby. Doftar färska jordgubbar med en hint av jordgubbssylt. Smakar mycket som den doftar. Lätt och rund. Tydlig jordgubbssmak med underliggande äppelsyra att balansera upp jordgubbarnas sötma med. Avslutar åt det syrligare hållet.
Karin Schneider är odlad i Bergs äppelgård som är Sveriges första ekologiska fruktodling. Idag ägs den av Köpings Musteri AB. Karin är ett naturligt utvecklat Ingrid Marie. Karin är rödare, nästan svart och bladverket är mörkt grönt. Mycket vackert både i blom och i frukt. Musten blir rödare och kraftigare i smaken.
Gör som många andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Vi hör av oss via e-post när det händer något spännande på gården, vid nya aktiviteter, upplevelser, recepttips och annat skoj!