Musta egna äpplen

Så här går det till att musta egna äpplen

Tack för att du tar hand om frukten i din trädgård!

Vi hjälper dig gärna att göra härlig dryck av den!

I korta drag:

En ica-papperskasse väger ca 10 kg när den är full

Vi behöver minst 50 kg äpplen eller annan frukt/bär för att det ska fungera i pressen

Vi tar emot äpplen onsdagar och söndagar från och med den 22/8

Du lämnar äpplena på anvisad plats i ett tält- Glöm inte fylla i lapp med kontaktuppgifter

Du får tillbaka dina egna äpplen som must i 3 liters puocher om inget annat överenskommes

Du får ett sms när musten är klar att hämta

Mustningen kan Du betala med kontanter, kort eller swish. – Säg till när vi smsar om färdig must om du vill betala med kort eller kontant- allt du behöver för att betala med swish finns i tältet

Vill du betala innan du hämtar är swishnumret 123-043 95 47

Vill du jäsa eller frysa din must? Då får du ta med egna kärl

Mer ingående:

Skulle det inte passa att lämna på angivna tider- ring oss så löser vi det.

Det tar någon dag för oss att musta en dags inlämning. Vi har även vår äppelodling att skörda så vi ber om förståelse om det dröjer mer än en dag.

Din must kommer vara märkt med den blankett du lämnade med dina äpplen och antal liter (pastöriserad) eller kg (färsk) must samt summan att betala.

Vill du ha färsk must att frysa eller jäsa får vi komma överens om ett hämtningsdatum.

Vill du ha färsk must så tar du med egna kärl att förvara den i. Lämna dessa i säckar eller på något samlat sätt bredvid din frukt. Märk även dessa!

Vi pressar, pastöriserar, kyler och boxar din must så att du får allra bästa smakupplevelsen av dina äpplen!

Passa på att titta i den obemannade gårdsbutiken när du hämtar eller lämnar! Här finns delikatesser från fler lokala producenter

Vad kostar det? 
Rå, eller färsk, must – alltså en must som du förvarar i frysen i dunkar kostar 12 kr per kilo äpple att pressa. Vi väger frukten. Du tar med egna förpackningar till musten och vi fyller dessa efter pressning.

Pastöriserad must kostar 100kr/ 3liters pouch de första 30 litrarna. Därefter kostar varje pouch 85 kronor. Musten håller sig då i minst 1,5 år i rumstemperatur men behåller smaken bättre i mörk och sval förvaring.

Hur går det till? 
Du får dina egna äpplen tillbaka. Vi krossar frukten, pressar den på must och hettar upp musten (pastöriserar) till 83 grader under precis så lång tid som det krävs för att det inte ska jäsa eller växa till bakterier, sedan kyler vi den för att bevara smaken och höja kvalitén på drycken.

Råmust hälls upp på dina kärl. Frys dessa snarast då de annars börjar jäsa eller mögla.

Det blir mellan 60-70% must av äpplen. Alltså ca 30 liter av 50 kilo frukt.  Vi behöver minst 50 kg äpplen för att det ska funka i pressen. 

Hur håller musten sig? 
Hållbarheten på pastöriserad must är minst 1,5 år från pastöriseringsdatumet.

Vilka äpplen pressar vi? 
Vi tar emot alla sorters äpplen, även sommarfrukt, men det kräver att du som kund är aktiv i att bedöma mognad. 
Sommarfrukt som t. ex Transparent Blanche, Oranie och Astrakan blir fort väldigt mjölig och då går det inte att få ur någon vätska ur pressmassan. Man kan se mognaden på att kärnorna är bruna men det går utmärkt att pressa sommarfrukt innan full mognad. Dock kan väldigt omogen frukt ge pektinklumpar eller geléartad must. Pektinet reagerar med värmen och gör gelé av musten helt enkelt. Funkar sisådär i pastören och kan bli svårt att få ur pouchen.
Det enklaste sättet att avgöra mognad på är att smaka på äpplet. Är det saftigt och krispigt? Då går det att pressa. Det går också att göra mognadstest med jod. Metoder finns att hitta på nätet. Skulle det vara insektsskador på äpplena så gör det inget för mustens skull, bara äpplet är fräscht för övrigt. 

När du bokat får du ett bekräftelsemail. 

VÄLKOMNA!