Musta egna äpplen

Musta egna äpplen

Tack för att du tar hand om frukten i din trädgård! Vi hjälper dig gärna att göra härlig dryck av den med start 30/8.

Vi tjuvstartar säsongen med att välkomna sommarfrukt för pressning den 13/8. Boka genom att maila ditt namn, telefonnr, om du vill ha färsk eller pastöriserad must och ca antal kg äpplen till info@kopingsmusteri.se 

Tips, en ica-papperskasse väger ca 10 kg när den är full.

Mustning av höstfrukt börjar den 30/8 se nedan för inlämnings och hämtningstider. På grund av Corona så kommer ni av säkerhetsskäl inte ha möjlighet att vara med när vi mustar era äpplen i år. Vi försöker hålla er och oss friska därför har vi bara möjlighet till inlämning av frukt och upphämtning av färdig must på nedan angivna datum. Ni får fortfarande såklart era äpplen tillbaka som must! 

Så här går det till i år:

Du lämnar din frukt på angiven plats, i ett tält, på ett av nedanstående datum som passar. I postlådan på plats hittar du en blankett att fylla i med ditt namn, ditt telefonnummer och ungefär hur många kg du har lämnat. Det finns även en rad för vilket av hämtingsdatumen som passar dig. Lägg den på dina äpplen. Skulle inte någon lämnings eller hämtningsdag passa så ber vi dig maila info@kopingsmusteri.se eller ringa 070-033 35 76 (Johanna)

Kom ihåg att ange hur många kilo du lämnar!

Vi behöver minst 50 kg äpplen för att det ska fungera i pressen. 

 

Din must kommer vara märkt med den blankett du lämnade med dina äpplen och antal liter (pastöriserad) eller kg (färsk) samt summan att betala.

Vi pressar, pastöriserar, kyler och boxar din must så att du får allra bästa smakupplevelsen av dina äpplen!

Vill du ha färsk must så tar du med egna kärl att förvara den i. Lämna dessa i säckar eller på något samlat sätt bredvid din frukt. 

Passa på att titta i den obemannade gårdsbutiken när du hämtar eller lämnar! Här finns delikatesser från fler lokala producenter

Mustningen kan Du betala med kontanter, kort eller swish.

 

Vad kostar det? 
Rå, eller färsk, must – alltså en must som du förvarar i frysen i dunkar kostar 12 kr per kilo äpple att pressa. Vi väger frukten. Du tar med egna förpackningar till musten och vi fyller dessa efter pressning.

Pastöriserad must kostar 100kr/ 3liters bag in box de första 30 litrarna. Därefter kostar varje bag in box 85 kronor. Musten håller sig då i minst 1,5 år i rumstemperatur men behåller smaken bättre i mörk och sval förvaring.

 

Hur går det till? 
Du får dina egna äpplen tillbaka. Vi krossar frukten, pressar den på must och hettar upp musten (pastöriserar) till 83 grader under precis så lång tid som det krävs för att det inte ska jäsa eller växa till bakterier, sedan kyler vi den för att bevara smaken och höja kvalitén på drycken.

Råmust hälls upp på dina kärl. Frys dessa snarast då de annars börjar jäsa eller mögla.

Det blir mellan 60-70% must av äpplen. Alltså ca 30 liter av 50 kilo frukt.  Vi behöver minst 50 kg äpplen för att det ska funka i pressen. 

Hur håller musten sig? 
Hållbarheten på pastöriserad must är minst 1,5 år från pastöriseringsdatumet.

 

Vilka äpplen pressar vi? 
Vi tar emot alla sorters äpplen, även sommarfrukt, men det kräver att du som kund är aktiv i att bedöma mognad. 
Sommarfrukt som t. ex Transparent Blanche, Oranie och Astrakan blir fort väldigt mjölig och då går det inte att få ur någon vätska ur pressmassan. Man kan se mognaden på att kärnorna är bruna men det går utmärkt att pressa sommarfrukt innan full mognad. Sommarfrukt lämnas för pressning den 13/8 – BOKA genom att maila namn, telefonnr, om du vill ha pastöriserad eller färsk must och ca antal kg äpplen du kommer med till: info@kopingsmusteri.se
Det enklaste sättet att avgöra mognad på är att smaka på äpplet. Är det saftigt och krispigt? Då går det att pressa. Det går också att göra mognadstest med jod. Metoder finns att hitta på nätet.

 

MUSTNING AV HÖST OCH VINTERFRUKT MED START DEN 30/8 OCH SLUT DEN 30/10

 

Tider för inlämning:

Söndagar från 07.00-22.00

Onsdagar 07.00-22.00

 

Tider för hämtning:

Måndagar från 16.30-18.00

Torsdagar från 17.30- 19.00

 

Passar inte ovanstående tider vänligen ring 070- 033 35 76 till Johanna