Våra äppelgårdar
Bergs Äppelgård i Hallstahammar
Wow! Så kände vi när vi klev in genom grindarna till Sveriges första ekologiska fruktodling. Kärlek vid första ögonkastet! Det är en arbetskrävande uppgift att renovera den gamla odlingen som anlades i början av 90-talet och den kommer att behöva många års arbete för att hitta sin framtida form. Det är en stor försöksodling med runt hundra sorters äpplen, päron och plommon. Extensiv odling blandad med halvintensiv. Vi odlar både frukt, bär och druvor som växer här till största del för dryckerna i vårt stora men också exklusiva sortiment. Vi trivs i vår vilda och otämjda fruktträdgård där en stor mängd insekter blir föda åt en massa spännande småfåglar. Variationen är hisnande, spännande och inte minst överraskande. Kom och prova själva på en dryckesprovning!
Ca 6000 träd totalt, såväl gamla som nya. Stora delar av odlingen är fortfarande något vildvuxen och var det när vi tog över den 2016 och vi jobbar på att sakta men säkert beskära ner de träd som har vuxit sig höga och spretiga. Vi sätter även några rader med nya träd varje år för att föryngra odlingen och kunna byta ut de träd som har dött eller av annan anledning inte ger frukt längre. När vi planerar de nya raderna tittar vi på vilka sorter vi har som är ovanliga, djupa och varierande i smaken, lagrar bra och som vi vill få större skörd av. Förra året var det bland annat Piflora, Florina och Reglindis som planterades i tomma rader.


På sensommaren börjar plockningen med plommonen, sen päronen och därefter äpplena. Päron och plommon säljer vi till viss del till restauranger och andra förädlare som exempelvis marmeladtillverkare men framförallt pressar vi och jäser perry och cider på. ”Päroncider” som vi kallar det i Sverige heter perry på engelska, vilket vi också kallar det, delvis för att skilja det från alkoläsken.
All frukt plockas förhand och äpplena sorteras vid plockning som mustfrukt (industrifrukt) eller bordsfrukt. Bordsfrukten går till utvalda butiker som vill ha KRAV-äpplen av olika spännande sorter medan äpplena med lite skavanker i skalet, som skorv, blir must eller cider hos oss.
På bilden plockar vi två rader av äppelsorten Höstdesset, de högre träden i bakgrunden är päronträd.
Rasgärde Äppelgård
När vi planterade äppelträd på jordbruksmarken i Rasgärde, familjegården, 2015 så hade vi ett otroligt dilemma. Vilka sorter skulle vi välja av alla dessa tusentals möjliga? Eftersom vi ska ha dem till bl.a. must och cider ville vi ha sorter som hade både olika smaker, syrahalter De ska bli färdiga tidigt, mellan och sent.
I äppelgården i Rasgärde, Köping har vi satt en del engelska cidersorter
Dabinett, Yarlington Mill, Amanda, Somerset Redstreak, Ellis Bitter och Foxwhelp
Utöver det har vi satt svenska sorter där ympriset kommer från Julita och genbanken där. Till exempel; Röd Höstkalvill, Fagerö (Som är Västmanlands landskapsäpple) Signe Tillisch, Råby Rubin och Filippa.
Vi har också sorter från Finland som Gerby Kanel, Veniöun och Pekka samt Tzarens Skjöld från Estland.


Sorter och ännu fler sorter
Ett mycket brett sortiment äppelsorter går att finna här med såväl välkända sorter som Amorosa, Karin Schneider och Discovery till små okända sorter som Pigge, Dayton, Ledsenu och Rigas Rosor. Även en del gamla sorter som Åkerö, Rubin och Rödluvan växer och förädlas här. Så många av dessa sorter som möjligt pressar vi var för sig och sätter, sortrent, på flaska för att ha ett brett utbud av olika smaker som de olika sorterna har att erbjuda.
För att kunna skapa en dryckesmeny med äppelmust krävs att spännvidden i smakerna är bred. Det kan vi erbjuda och vi kommer fortsätta utveckla det konceptet! Alla drycker av våra egen frukt bär terroiren från Västra Mälardalen. Mineralrikt och komplext.
Mer om våra sorter hittar du här