Våra äppelgårdar

Våra äppelgårdar

Rasgärde Äppelgård

När vi beslutat oss för att plantera äpplen i större mängd på våra ägor stod vi inför ett svårt val. Vilken av alla de hundratals äppelsorter som finns skulle vi välja. Eftersom vi ska ha dem till bl.a. must och cider ville vi ha sorter som hade både olika smaker, syrahalter De ska bli färdiga tidigt, mellan och sent.

I vår nyplanterade odling har vi satt:

Två engelska cidersorter; Dabinett och Yarlington Mill. 

Utöver det har vi satt svenska sorter där ympriset kommer från Julita och genbanken där. Till exempel; Röd Höstkalvill, Fagerö (Som är Västmanlands landskapsäpple) Signe Tillisch, Råby Rubin och Filippa.

Vi har också sorter från Finland som Gerby Kanel, Veniöun, Pekka, Tzarens Skjöld från Estland.

 

Bergs Äppelgård

I Bergs Äppelgård har vi många olika sorters äpplen, ca 100 sorter. Utöver det har vi även olika sorters päron, plommon, körsbär, vindruvor och mirabeller. Bergs Äppelgård är Sveriges första ekologiska äppelodling och en försöksodling med mängder av sorter från östra sidan av Östersjön samt från olika plantstationer över världen.

Ett mycket brett sortiment äppelsorter går att finna här med såväl välkända sorter som Amorosa, Karin Schneider och Discovery till små okända sorter som Pigge, Dayton, Ledsenu och Rigas Rosor. Även en del gamla sorter som Åkerö, Rubin och Rödluvan växer och förädlas här. Så många av dessa sorter som möjligt pressar vi var för sig och sätter, sortrent, på flaska för att ha ett brett utbud av olika smaker som de olika sorterna har att erbjuda.

För att kunna skapa en dryckesmeny med äppelmust krävs att spännvidden i smakerna är bred. Det kan vi erbjuda och vi kommer fortsätta utveckla det konceptet! Alla drycker av våra egen frukt bär terroiren från Västra Mälardalen. Mineralrikt och komplext.