Våra äppelgårdar
Bergs Äppelgård i Hallstahammar
Wow! Så kände vi när vi klev in genom grindarna till Sveriges första ekologiska fruktodling. Kärlek vid första ögonkastet! Det är en arbetskrävande uppgift att renovera den gamla odlingen som anlades i början av 90-talet och den kommer att behöva många års arbete för att hitta sin framtida form. Det är en stor försöksodling med runt hundra sorters äpplen, päron och plommon. Extensiv odling blandad med halvintensiv.
Vi odlar både frukt, bär och druvor som växer här till största del för dryckerna i vårt stora men också exklusiva sortiment. Vi trivs i vår vilda och otämjda fruktträdgård där en stor mängd insekter blir föda åt en massa spännande småfåglar. Variationen är hisnande, spännande och inte minst överraskande. Kom och prova själva på en dryckesprovning!
Vi har även andra lokalproducerade kvalitetsartiklar i butiken. Kika in på våra drycker för att se vad vi har i det sortimentet!
Ca 6000 träd totalt, såväl gamla som nya. Stora delar av odlingen är fortfarande något vildvuxen och var det när vi tog över den 2016 och vi jobbar på att sakta men säkert beskära ner de träd som har vuxit sig höga och spretiga. Vi sätter även några rader med nya träd varje år för att föryngra odlingen och kunna byta ut de träd som har dött eller av annan anledning inte ger frukt längre. När vi planerar de nya raderna tittar vi på vilka sorter vi har som är ovanliga, djupa och varierande i smaken, lagrar bra och som vi vill få större skörd av.
Förra året var det bland annat Piflora, Florina och Reglindis som planterades i tomma rader.
På sensommaren börjar plockningen med plommonen, sen päronen och därefter äpplena. Päron och plommon säljer vi till viss del till restauranger och andra förädlare som exempelvis marmeladtillverkare men framförallt pressar vi och jäser perry och cider på. ”Päroncider” som vi kallar det i Sverige heter perry på engelska, vilket vi också kallar det, delvis för att skilja det från alkoläsken.
All frukt plockas för hand och äpplena sorteras vid plockning. All frukt blir must eller cider hos oss efter en försiktig hantering.
Rasgärde Äppelgård
När vi planterade äppelträd på jordbruksmarken i Rasgärde, familjegården, 2015 så hade vi ett otroligt dilemma. Vilka sorter skulle vi välja av alla dessa tusentals möjliga? Eftersom vi ska ha dem till bl.a. must och cider ville vi ha sorter som hade både olika smaker, syrahalter och tanniner. Mognad vid olika tidpunkter är också en fördel.
I äppelgården i Rasgärde, Köping har vi satt en del engelska cidersorter
Dabinett, Yarlington Mill, Amanda, Somerset Redstreak, Ellis Bitter och Foxwhelp
Utöver det har vi satt svenska sorter där ympriset kommer från Julita och genbanken där. Till exempel; Röd Höstkalvill, Fagerö (Som är Västmanlands landskapsäpple) Signe Tillisch, Råby Rubin och Filippa.
Vi har också sorter från Finland som Gerby Kanel, Veiniöun och Pekka samt Tzarens Skjöld från Estland.