Skip to content
Köpings Musteri
  • Hem
  • Dryckesprovning
  • Gårdsbutiken
  • Musta egna äpplen
  • ProduktionExpand
    • Våra drycker
    • Våra äppelgårdar
  • Aktiviteter
  • Om oss
  • Café Ciderhuset
Boka Dryckesprovning
Köpings Musteri

Om oss

Hej, vi är familjen Ryberg-Ericsson.  2015 bestämde vi oss för att odla mer änspannmål och vall. Det blev äpplen också, tusentals.

Ekologiskt hantverksmusteri och cideri med egen äppelodling

Vi som driver Köpings Musteri AB är familjen Ryberg-Ericsson. Lena, Johanna och Benjamin. Fast visst är vi fler i säsong när vi plockar ner våra härliga frukter från träden i Sveriges första ekologiska fruktträdgård i Berg, Hallstahammar.

All vår frukt och våra bär blir dryck som sedan når restauranger i stora delar av landet. Våra träd är som vinplantor för av en del av musten jäser vi ett äppelvin som traditionellt kallas cider. Det innehåller inget annat än fruktens naturliga smak när fruktsockret helt jäst bort.
Det är torrt, spännande och passar underbart till ostar, skaldjur och chark bland annat.

Play

Där drömmar vävs

Familjen Ryberg-Ericssons dröm var att göra dryck av svensk råvara och få det ekologiska (KRAV)jordbruket på 35 ha att försörja sina ägare. 
Små jordbruk som vårt står bland annat för en stor del av den biologiska mångfalden. Äppelodling och vinodling är viktiga bidrag till kolsänkor på grund av de fleråriga obrutna gräsytorna och grödor som inte bara är fleråriga utan ibland står i flera generationer. Ekologisk frukt är en bristvara i Sverige och drycker gjorda på ekologisk frukt är ett bra sätt att få ett mervärde i en annars hårt pressad marknad.

Hållbart- ekonomiskt, ekologiskt och socialt är vårt motto.
Våra plockare är till största del lokala och regionala idrottsföreningar vars viktiga verksamhet vi gärna stöttar.

2015 planterade vi äppelträd på en del av vår åkermark i Munktorp, Köping.
2016 utökade vi med en befintlig KRAVcertifierad fruktodling med äpplen, päron och plommon.  Sveriges första ekologiska fruktodling i Berg, Hallstahammar.
Totalt har vi nu ca 10 ha mark med frukt och bär.  All skörd går till vår dryckesproduktion. Alla drycker kan avsmakas på en dryckesprovning på gården.  

Med passion för dryck!

Hantverket genomsyrar verksamheten. Frukten plockas för hand när den är redo för att ge bästa smak. Skörden tas om hand försiktigt, sorteras noga och förädlas varsamt. Kallpressas, upphettas och nedkyles.

Alla frukter, bär och örter som används för att göra dryck anländer till musteriet i Rasgärde hela. Vi använder inga koncentrat eller förprocessade tillsatser. Alla alkoholfria drycker är helt rena och har inga tillsatser av socker eller kemiska medel.

I Bergs Äppelgård växer många sorter som inte vanligtvis odlas kommersiellt i Sverige. Totalt har vi runt 20 olika sorter varje år som förädlas till sortrena drycker.

Stort engagemang i miljöfrågor

Vi skall genom öppenhet och engagemang för miljöfrågorna skapa förtroende för vår verksamhet hos kunder, ägare, anställda, allmänhet och myndigheter. Miljöfrågorna skall på ett självklart sätt införlivas i alla delar av vår verksamhet.

I framtiden måste alla företag vara hållbara. Men varför vänta? 

  • Vi skall eftersträva en minskad påverkan på miljön.
  • Vi ska tillhandahålla möjlighet att få egen frukt pressad för att inte låta resurser gå till spillo.
  • Vi ska alltid hjälpa minst ett UFföretag om året.
  • Vi tar ansvar för att vi har kvalitet i produkt och ekonomi. Lagstadgade löner, kvalitet och regelefterlevnad avspeglar sig i priset på produkten. Det måste det göra i ett företag som vill erbjuda en trygg arbetsplats
  • Vår produktion ska gynna biologisk mångfald
  • Vi skall följa tillämplig miljölagstiftning samt de lagar, förordningar och föreskrifter som vi berörs av och naturligtvis KRAV:s regelverk för förädling.
  • Vi skall i all verksamhet hushålla med naturresurser och energi och använda miljöcertifierad el.
  • För att stötta lokala idrottsföreningar ska vi erbjuda dessa möjlighet att plocka frukt, rensa ogräs eller göra andra sysslor mot att vi sponsrar deras verksamhet.
  • Vår arbetskraft ska vara lokal
  • Vår natursköna miljö ska erbjudas för studiebesök i blomning och vid plockning. 
  • Vi samarbetar med arbetsförmedlingen och försäkringskassan för att erbjuda personer med jobbrelaterade stressproblem eller andra utmaningar en arbetsmiljö med variation och naturnära miljöer.
  • Vår ambition är att utbilda oss själva och våra kunder i hållbar hushållning med naturens resurser
  • Vi skall ställa lika höga miljökrav på leverantörer, entreprenörer och samarbetspartners som vi ställer på vår egen verksamhet.
  • I så stor utsträckning som möjligt ska vi anlita lokala företag för service, produkter och tjänster.
  • Våra råvaror är alltid svenska. Till största del ekologiska. När det ej är tillgängligt söker vi lokala alternativ.
  • Vår ambition är att vara transparenta i vår verksamhet. Vi berättar och visar hela produktionslinan under våra provningar.
  • Vi ska ta fullt ansvar för återvinning av våra förpackningar genom avtal med TMR och redovisa årligen till naturvårdsverket och svensk glasåtervinning.
köpings musteri

Vi som jobbar på gården

Gården har tusentals äppelträd och vi fokuserar dagligen på att skapa högkvalitativa produkter med lokalt odlade råvaror där vårt hantverk genomsyrar verksamheten.

Lena Ryberg Ericsson

Lena Ryberg-Ericsson är VD för Köpings Musteri AB. Alla sysslor måste skötas- från byte av hydraulslangar på fräsen till administration och löner. (Är det för stort och svårt kan man alltid be den yngre generationen som är lite starkare och lite snabbare) Det kan ibland kännas överväldigande. Tur att arbetsmiljön i odlingen är så vacker och lugnande!

Johanna Ryberg

Johanna Ryberg jobbar med allt i företaget. Hennes specialitet är smak och doft. (Och flytta äppelbingar med en gammal dålig traktor i trånga och besvärliga utrymmen) Hon blandar cidrar av olika äppelslag, smakar av musten och håller intressanta dryckesprovningar. När hon inte rider dressyr på någon av sina eller någon annans hästar.

Benjamin Ryberg

Benjamin jobbar med allt i företaget. Plockningen på hösten leds av honom och han har järnkoll på lagret. Han träffar nya och gamla kunder så har du kafé eller restaurang så hör av dig till honom så kommer han med drycker du får prova för att se vad vi har just nu som passar till er meny. Han är tidsoptimist vilket kan vara frustrerande för omgivningen men han löser alla problem med stort lugn.

Anders Ericsson

Anders Ericsson är född på gården i Rasgärde  Anders jobbar till vardags på Hushållningssällskapet i Västerås. Där sysslar han med växtodlingsförsök främst på fältgrödor. Hans kunskap om växtodling och lugn i stressiga situationer är nog företagets främsta livlina (och ibland Lenas värsta stresstrigger)

Kontakta oss

Köpings Musteri AB

Org. nr: 559032-0817
Adress: Norra Rasgärde 1, 731 92 Köping

Kontaktpersoner:
Johanna Ryberg: 070-033 35 76
Lena Ryberg-Ericsson: 073-982 88 37
Benjamin Ryberg-Ericsson: 076-064 28 42

Socialt:

Hitta hit & öppettider

Adress
Norra Rasgärde 1
731 92 Köping
Sverige
Öppettider
Vardagar 09.00 – 20.00
Helgdagar 10.00 – 18.00
Övriga tider bokning.
Kontakta oss
Johanna Ryberg: 070-033 35 76
Lena Ryberg-Ericsson: 073-982 88 37
Chatta med oss på facebook här
Vi ser fram emot ditt besök!

Aktiviteter

  • Dryckesprovning
  • Gårdsbutiken

På gården

  • Våra äppelgårdar
  • Våra drycker
  • Nyheter på gården
  • Bo, göra, äta i köping
  • Hitta hit

Följ oss

Facebook Twitter Instagram

Mustiga nyheter

Gör som många andra och prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vi hör av oss via e-post när det händer något spännande på gården, vid nya aktiviteter, upplevelser, recepttips och annat skoj!

sv_SESwedish
en_USEnglish sv_SESwedish
Boka dryckesprovning
  • Hem
  • Dryckesprovning
  • Gårdsbutiken
  • Musta egna äpplen
  • Produktion
    • Våra drycker
    • Våra äppelgårdar
  • Aktiviteter
  • Om oss
  • Café Ciderhuset